ניתוח דרמטי
04
מצאתם מונולוג שמדבר אליכם וגורם לכם לרצות לספר את הסיפור שלו.
מה עושים עכשיו?
זה הזמן לעבודת שולחן- ניתוח דרמטי של המונולוג והבנתו.
השלב הזה הוא חשוב מאוד ואני ממליץ להשקיע בו זמן ומחשבה.
קיראו את המחזה
אם המונולוג מוצא חן בעיניכם ואתם מתכוונים להתחיל לעבוד עליו ברצינות- כדאי מאוד (!) שתקראו את המחזה שממנו המונולוג מגיע. במהלך הבחינה, ייתכן ותצטרכו לתת פרטים נוספים על הדמות ועל הסיטואציה בה היא נמצאת, ולכן כדאי לקרוא את המחזה שעליו מדובר, ואף לקרוא מחזות נוספים של אותו מחזאי או מאותו הז'אנר. גם אם לא ישאלו אתכם על כך- לפחות תרוויחו ידע נוסף ותגדילו את מאגר המחזות שאתם מכירים.
העתיקו את המונולוג, בכתב ידכם, על דף לבן ונקי
במידה ולא כל המונולוג נכנס בדף אחד, הוסיפו דף נוסף, אל תכתבו משני צידי הדף.
כשסיימתם, פרשו את הדפים מולכם והביטו במונולוג. קיראו את המונולוג בקול, קריאה לבנה- כלומר- ללא שום משחק, רק כדי להאזין למילים יוצאות מהפה שלכם.
כיצד הן גורמות לכם להרגיש?
אילו דימויים עולים לכם בראש?
רישמו את התגובות והתחושות שלכם.
ענו על השאלות הבאות:
על מה המונולוג? - אם זה מונולוג קומי- מה מצחיק במונולוג? - מה הדמות רוצה? מה עוצר בעדה? - נסחו את הקונפליקט של הדמות- מה עומד מול מה ולמה זה חשוב כל כך? - למי הדמות מדברת? - היכן הדמות נמצאת? - באיזה מצב רגשי הדמות נמצאת? נסערת, מאוהבת, מפוחדת, משועשעת וכו'...? - מהי הסיבה שבגללה המונולוג מתחיל? ומהי הסיבה שהוא מסתיים? - היכן נמצא שיא המונולוג? - מהיכן הדמות מגיעה ולאן היא הולכת?
איספו רמזים על הדמות מתוך המחזה
כמו בלש שמנסה לפענח חקירה מסובכת, ומשתמש בכל פרט קטן כדי להגיע לאמת.
הדמות שלכם היא תעלומה שאתם צריכים לפצח, השתמשו בכל הרמזים האפשריים כדי לעמוד במשימה.
הכירו את הדמות שלכם היטב!
מיצאו פרטים כללים על הדמות
בת כמה היא? האם יש לה הורים, משפחה, חברים? במה היא עובדת? מה התחביבים שלה? מה הנטייה הפוליטית שלה? האם היא עניה או עשירה? היכן נולדה?
רשמו שלוש אופי תכונות מרכזיות של הדמות
מציאת תכונות אופי תעזור לכם בגיוון שני המונולוגים: שימו לב שבכל מונולוג אתם מביאים לידי ביטוי תכונות שונות. אם במונולוג אחד תמצאו שהדמות ערמומית, שאפתנית וחזקה- אולי במונולוג השני חפשו דמות שהמאפיינים שלה הם תמימות, חרדתיות והססנות.